Gezondheid
Geen reacties

Een soa niet opgemerkt en behandeld? Dit kunnen de gevolgen zijn

jezelf testen op soa

Jaarlijks krijgen meer dan 20.000 mensen in Nederland te horen dat ze een seksueel overdraagbare aandoening hebben, oftewel een soa. Hoewel de gemiddelde Nederlander goed op de hoogte is van de risico’s van onveilige seks en wat een soa kan veroorzaken, is het aantal nieuwe soa’s per jaar al een tijdje stabiel.

Toch is het aantal diagnoses misschien nog niet eens het meest zorgelijke feit. Naast deze diagnoses, zijn er namelijk ook velen die niet doorhebben dat zij een soa hebben. Zij hebben ondanks onveilig seksueel contact geen soa test laten uitvoeren, en weten daarom niet dat ze zijn besmet. Niet alleen kunnen zij de soa zo verder geven aan anderen, ook kunnen zij op lange termijn ernstige klachten krijgen.

Soa’s zonder symptomen

Helaas geven soa’s niet altijd symptomen waaraan je direct kunt zien dat je een soa hebt. Sterker nog, in het geval van zowel chlamydia en gonorroe heeft het grote merendeel van de vrouwen geen last van de soa. Bij mannen komen klachten vaker voor, maar hebben nog altijd 50% (chlamydia) en 10% (gonorroe) van hen nergens last van, ondanks een besmetting.

Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat juist deze twee soa’s de meest voorkomende soa’s in Nederland zijn.

De soa’s kunnen soms vanzelf overgaan, dankzij het immuunsysteem van het lichaam. Dat is helaas lang niet altijd het geval. De infecties kunnen gaan opstijgen, wat bijvoorbeeld leidt tot ontstekingen van de prostaat of de eileiders. Zo kunnen vrouwen onvruchtbaar worden van chlamydia, ook als ze hiervoor nooit iets hebben gemerkt van de soa.

Het is dan ook altijd goed om een soa test te laten uitvoeren. Alleen door jezelf te laten testen op een soa weet je zeker of je een soa hebt. Het uitblijven van klachten is allesbehalve een garantie dat je niet besmet bent.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu