Gezondheid
Geen reacties

Hoe herken je een eetbuistoornis?

We hebben er allemaal wel eens van gehoord: een eetbuistoornis. Misschien heb je er zelf last van of ken je iemand die er last van heeft. Je kan allerlei redenen bedenken waarom je eetbuien krijgt. Vaak is het een manier om hoe je met emoties omgaat: stress of onzekerheid. Helaas zijn eetbuien niet de oplossing om deze emoties onder controle te krijgen. In dit artikel krijg je meer informatie wat een eetbuistoornis precies is en hoe je stoornis dit kan oplossen.

Wat is een eetbuistoornis?

Binge Eating Disorder (BED) is de Engelse benaming voor een eetbuistoornis. Bij de eetbuistoornis Binge Eating Disorder is zijn eetbuien waarbij je in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel eet. Je proeft eigenlijk niet wat je eet en geniet er ook niet van, maar stoppen lukt niet.

Klachten bij Binge Eating Disorder

Bij deze eetstoornis kan je last krijgen van verschillende dingen. Een veel voorkomende klacht is dat mensen met BED niet meer goed aanvoelen of zij honger hebben of niet. Vaak hebben deze mensen last van overgewicht, waardoor ze last krijgen van gewrichten, chronische vermoeidheid en een hoge bloeddruk. Daarbij hebben mensen met BED last van vochtophoping in de benen, darmkrampen en hierdoor last van hun buik. In enkele gevallen krijgen mensen last van hun gebit. Weet je nog niet zeker of jij BED hebt en herken jij je hierin, neem dan contact op met je dokter.

Ook kan er sprake zijn van geestelijke klachten, zoals:

  • Veel aan eten, je gewicht of hoe je eruitziet denken;
  • Je schamen voor je eetbuien;
  • Je zwak voelen omdat je het gevoel krijgt dat je de eetbuien niet kan stoppen;
  • Je hebt gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt op straat;
  • Je het gevoel krijgt dat eten je leven beheerst, waardoor je veel piekert en onzeker bent over wie je bent.

Wat kan je doen?

Ook al lijkt het alsof je er weinig aan kan doen, kleine stapjes zijn ook zeker stapjes. Allereerst raden wij je aan om voor jezelf uit te zoeken of je überhaupt BED hebt. Misschien vallen de klachten mee en zit je gewoon een periode wat minder goed in je vel. Om hierachter te komen is het wijsheid om contact op te nemen met je dokter. Hij of zij kan jou meer informatie geven over deze eetbuistoornis. Mocht je dit een minder fijne optie vinden, dan zijn er veel websites waarop je een test kan doen om te kijken of je BED hebt.

Mocht je zeker zijn dat je BED hebt of is het bevestigd door jouw dokter, dan hebben wij wat kleine tips om misschien al een kleine stap in de goede richting te kunnen maken.

Momenteel eet je waarschijnlijk grote hoeveelheden ongezond eten. Probeer de hoeveelheden die je eet, in te vullen met gezond(er) eten. Je kan ervoor zorgen dat je het geld wat je besteed aan al het eten wat meer regulier door elke week een max. bedrag te pinnen. Zo voorkom je dat je geld blijft uitgeven.

Als laatste willen wij je meegeven dat je eetgedrag verborgen houden voor andere geen oplossing is. Praat erover met mensen en laat hun jou helpen.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu