Gezondheid
Geen reacties

Burn out herstellen: Hoe begeleiding je daarbij kan helpen

De fysieke symptomen die het begin van deze aandoening markeren, zijn niet altijd heel duidelijk. Ze variëren van persoon tot persoon. De symptomen kunnen min of meer intens zijn. Het begint meestal progressief en het is daardoor vaak verraderlijk om de juiste diagnose te stellen. Er is dus geen officiële definitie van een burn-out. Maar gelukking is een burn out herstellen goed te doen, maar vaak heb je hierbij wel begeleiding nodig. In dit blog leggen we uit wat een burn-out is en meer.

Wat kunnen de symptomen zijn?

Symptomen die je aan het denken zetten zijn de volgende:

  • Emotioneel: angst, spierspanning, verdriet of gebrek aan drive, prikkelbaarheid, overgevoeligheid, gebrek aan emotie;
  • Cognitief: problemen met geheugen, aandacht en concentratie;
  • Gedrag of interpersoonlijk: terugtrekking, sociaal isolement, agressief, soms gewelddadig gedrag, verminderde empathie, wrok en vijandigheid tegenover werknemers; verslavend gedrag
  • Gerelateerd aanhouding of motivatie: geleidelijke terugtrekking,
  • Afname van motivatie en moraliteit;
  • Niet-specifieke lichamelijke klachten: vermoeidheid, slaapstoornissen, lumbale pijn, nekpijn, enz.

De burn out behandeling

Wanneer een arts een burn-out vermoedt, schrijft hij eerst een korte werkonderbreking voor waardoor de patiënt kan rusten en stappen kan ondernemen om ervoor te zorgen dat de terugkeer naar het werk gepaard gaat met de nodige veranderingen (reorganisatie, relativeren, realistischer doelen stellen), het leren van technieken voor stressmanagement, enz. De arts kan zijn patiënt ook adviseren om naar een psychotherapeut te gaan die hem zal helpen de oorzaken van de burn-out te achterhalen, zich voorstelt welke maatregelen moeten worden genomen om de situatie te veranderen, zijn beperkingen zal herkennen en rekening zal houden met zijn werkelijke behoeften. Vooral technieken zoals gedrags- en cognitieve therapie zijn aangewezen bij de behandeling van burn-out. Meer informatie over een behandeling burn-out klik hier.

Burn out herstellen…neem tijd voor jezelf.

Voordat je overweegt weer aan het werk te gaan, is het erg belangrijk om de nodige tijd voor jezelf te nemen en geleidelijk op te bouwen. Burn-out is een moeilijke beproeving om door te komen en te overwinnen. Het is een belangrijke stap om het evenwicht te herstellen. Als specialisten je op die reis kunnen begeleiden, is het essentieel om zoveel mogelijk actief te blijven.

Volledig herstellen van een burn-out is belangrijk

Het is belangrijk om je opnieuw te focussen, tijd voor jezelf te nemen, te ontspannen en tot rust te komen. Een gezonde levensstijl kan herstel bevorderen, parallel aan het zorgpad en de therapeutische behandeling. Eet gezonder en drink genoeg. Verminder de consumptie van alcohol en cafeïne. Fysiek, sociaal en psychologisch welzijn hangen met elkaar samen. Het is daarom belangrijk om geen van deze aspecten te negeren om een moeilijke beproeving zoals een burn-out beter te doorstaan. Het is mogelijk om tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid voor andere activiteiten te doen, om je herstel te vergemakkelijken, parallel aan de zorg en therapeutische interventies: wandelen, op vakantie gaan, enz.….die gericht zijn op je welzijn. Op deze manier zul je van je burn out herstellen.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu