Gezondheid
Geen reacties

Wat kan je doen als je allergisch bent voor huisstofmijt?

dekbed

Heb je vaak last van een verstopte neus of tranende rode ogen als je opstaat? Dan is de kans aanwezig dat je allergisch bent voor huisstofmijt. Ook moeite met ademhalen tijdens het slapen is een kenmerk. Dit kan je ook merken in een ruimte met gordijnen of een tapijt. De klachten kunnen het hele jaar door voorkomen en zijn niet seizoensgebonden. Maar wat kan je doen als je allergisch bent tegen huisstofmijt.  

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijt zijn kleine witte beestjes die tot de familie van de spinachtige behoren. De beestjes zijn ongeveer 0,1 tot 0,6 millimeter klein waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn. Huisstofmijt is niet gevaarlijk maar je kan er wel allergisch voor zijn. De klachten worden veroorzaakt door een reactie op de uitwerpselen van huisstofmijt. Ze zijn vooral te vinden op donkere en vochtige plekken waar het zich voedt met de huidschilfers van mensen. Matrassen, dekbedden en kussens zijn dus ideaal voor huisstofmijt. Vandaar dat veel mensen ook bij het slapen en opstaan last hebben van hun neus en ogen. Verder komen de beestjes ook voor in kleding, tapijt, stoffering en meubilair.

Symptomen van huisstofmijt allergie

In principe komt huisstofmijt het gehele jaar voor maar vooral in de wintermaanden is er sprake van een toename. In deze periode is er minder ventilatie in de huizen en gaat de kachel hoger. Hiermee wordt een ideaal leefklimaat voor de huisstofmijt gecreëerd. De klachten ontstaan veelal in de nacht en komen bij het opstaan tot uiting. Door te bewegen schieten de uitwerpselen van huisstofmijt de lucht in en worden ingeademd wat allergieklachten veroorzaakt. De mensen die allergisch zijn hebben vooral neus- en oogklachten en slapen slecht doordat ademen lastig gaat.

Tips tegen huisstofmijt

Om de allergisch klachten zoveel mogelijk tegen te gaan is het aan te raden een gladde vloerbedekking in de woon- en slaapkamer te hebben. Daarbij is het ook verstandig niet veel gestoffeerde meubels te bezitten en zeker niet in de slaapkamer te hebben staan. Ook is goede ventilatie van dergelijk belang omdat huisstofmijten dit niet fijn vinden. Het belangrijkste is om regelmatig schoon te maken en beddengoed op 60 graden te wassen. Hiermee voorkom je zoveel mogelijk de klachten.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu